Vadzsra

Sziasztok! Ez a blog azért jött létre, hogy idevonzza azokat akik örömüket lelik benne. :) Om

Hello

Mindenki számít

Utolsó kommentek

  • Nicoleta Moisachi: Meditáltak értem és én és mantrázak Hálásan köszönöm (2020.01.30. 22:35) A vadzsra
  • Muni_: Namaste! Köszönöm érdeklődését, sajnos ebben nem tudok segíteni. Feltételezem, hogy vannak erre irányuló specifikusabb könyvek, amiből tanítanak iskolában, esetleg bizonyos könyvesboltokban, de ren... (2013.02.06. 14:06) Magyar-Tibeti szótár
  • Ricsike5: Üdvözletem! Olyan segítséget szeretnék kérni, hogy online hol tudom megnézni úgy a magyar-tibeti szótárat, hogy a tibeti írásjelekkel teszi ki nekem a keresett szót vagy épp kifejezést. Előre is kös... (2013.02.03. 16:31) Magyar-Tibeti szótár
  • thomguru: @mrumbrella: Szia, Köszönöm, hogy reagáltál. Olvastam több könyvét, előadását és mindegyik nagyon tetszett. Mondhatnám úgy is, hogy le voltam ezektől nyűgözve. Érthetőek, mélyek, nagyon érdekesek v... (2011.08.04. 14:30) Csögyam Trungpa
  • mrumbrella: @thomguru: hi! olvastál, hallottál valamit a beszédeiből, előadásaiból? ha érdekel a válasz a kérdésedre, tedd meg. (2011.08.02. 09:08) Csögyam Trungpa
  • Utolsó 20

Zalaszántón

2010.07.28. 00:12 :: Sakya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Régen írtam.... Összeházasodtam a szerelmemmel. Nemrég jöttünk haza a nászutunkról. Útbaejtettük a Zalaszántón található Béke Sztúpát, Európa legnagyobb sztúpáját. Az odafelé vezető út vadregényes volt.

   

A sztúpánál elhelyezett háromnyelvű tábla magyar felirata:
"Ez a Béke-sztúpa, amely a 316 méteres Zalaszántói hegyről néz a Balatonra, 30 m magas és 24 méter széles. Kívánjuk, hogy Európa legnagyobb sztúpája járuljon hozzá a világbékéhez! Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a sztúpa belsejében. A Buddha-szobor Dél-Koreából származik.
 A sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együtt-érzését és szeretetét is jelképez. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe.
 Őszentsége, a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco 1993. június 17-én ünnepi keretek között nagy örömmel személyesen avatta fel ezt a sztúpát. A Magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnökének, Bop Jon koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez az emlékmű. Jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek. 1990-ben Huszti Zoltán Ferecz polgármester Bop Jonnak a béke „világítótornyának” felépítésére alkalmas helyül a Világosvár hegyet javasolta. Magyar építészek és egy magyar építővállalat vállalták a munkát. Osztrák köz- és magántámogatások segítségével 1992. márciustól szeptember végéig elkészülhetett az emlékmű.
 A Békeszentély építése nem kezdődhetett volna el Zalaszántó Önkormányzati képviselőtestülete, a falu lakossága és a Balatonfelvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság megértő támogatása nélkül.

Az építés összesen kb. 40 millió forintba került. Ezt az összeget a Dél-Koreából érkező nagyvonalú, köszönetet érdemlő pénzügyi támogatás, valamint sok európai adakozás révén lehetett előteremteni.
 Sugározzon ez a Béke-sztúpa innét az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható békeszerető gondolkodást az egész világba! "
 


A sztúpa kupolája fölött kialakított üregben a vallásalapító Sakyamuni Buddha földi maradványának néhány darabját, díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat helyeztek el. (Ezeket a csontokat Tibet kínai megszállása idején a dalai láma tanítómestere menekítette Indiába) Az ereklye elhelyezésével vált a zalaszántói sztúpa szent zarándokhellyé. Európában ma csupán ez a szentély tartalmaz valódi Buddha-ereklyét.
Ki volt a buddhizmus alapítója? A Szkíták Bölcse. Sakya-Szkíta, Muni-Bölcs. A szkíta görög elnevezés, perzsa megfelelője a szaka, szanszkrit megfelelője a sakya, a japán pedig a shaka. Nem csupán a szanszkrit, hanem a japán Budha elnevezésben is egyértelműen tükröződik a szkíta jelleg, a japán Ó-saka-szama szóösszetétel szó szerinti fordításban az Ő-szkíta-felsége jelentéssel bír. Sziddharta herceg az Indiában megtelepedett szkíták királyi törzséből származott. Páli nyelven beszélt. A hunok és a szkíták utódai élnek ma is észak- és nyugat-Indiában.
A koraközépkori európai források zöme a magyarokat szkítának nevezi. A magyarság egyik szkíta ágának találkoznia kellett a szankszkrit nyelvvel, és ez minden jel szerint Indiában történt meg. Az is kétségtelen tény, hogy igen sok szanszkrit-magyar szóegyezés van, többek között Körösi Csoma Sándor Mahabodhisattva is készített egy ilyen összehasonlító szójegyzéket. Néhány példa belőle ízelítőül: agni – égni, anga – ing, annam – enni, ârâma – öröm, artha – értelem, érték, alaka – alak, iti – így, uru – úr, eka -egy, esa – ez,  kara – kar, khara – köröm, khâta – kút, ghâtana – katona, casaka – csésze, chatra – sátor, talati – tölteni, tvis – tűz, nada – nád, pataka – patak, bira – bíró, bhâsa – beszéd, bhéka – béka, vasanam – vászon, sakata - szekér, sikatâ – sziget, siddha – szent, surata – szerető, hiranyam – arany. (példák:Wojtilla Gyula: Körösi Csoma Sándor Szanszkrit-magyar szójegyzéke)
Nem véletlen itt épült fel a sztúpa. Keleten sok nép tudja azt, hogy honnan jöttünk és hová érkeztünk. Nem a Honfoglalásnál kezdődik történelmünk, egy kicsit (pár ezer év) vissza kell tekintenünk ahhoz, hogy a múltunkból erőt meríthessünk. Egy kicsit elkanyarodtam,ez egy hosszabb történet lenne, lehetne még folytatni.
A sztúpánál közösen körbementünk 108-szor, majd meditáltunk egyet az 500 méterre lévő szentélyben. Jó érzés volt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Zalaszántó Sztúpa Béke Sztúpa

A bejegyzés trackback címe:

https://vadzsra.blog.hu/api/trackback/id/tr252181246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása